PDA

Zobraziť plnú verziu : Ďumbier ako liek



gerka
13.3.2010, 16:46
Zázvor "Je to aromatický koreň - hľuza rastliny známej v Ázii 4000 rokov. Používa sa ako korenie a v niektorých tradičných medicínskych prístupoch je považovaný za univerzálny liek."

Tiež som čitala, že:
Očisťujúca kúra robí zázraky najmä s trávením
O tom, že ďumbier (zázvor) má povzbudzujúce vlastnosti, vedela už svätá Hildegarda, mníška, žijúca v 11. storočí, ktorá bola aj slávnou bylinkárkou. Neodporúčala mladým mužom užívať jeho koreň vzbudzujúci predčasnú žiadostivosť.
V stredoveku bol ďumbier taký populárny v Európe, že stál na stole ako dnes soľ a korenie. Známe boli aj liečivé účinky ďumbiera. Podľa východných učení v tele človeka horí "tráviaci oheň". Tento však rokmi slabne, horšie trávime a v organizme sa hromadia škodlivé toxické odpady. Vtedy by sme mali pridávať do jedál prísady podporujúce látkovú premenu.
Ďumbier pritom robí zázraky. Očisťujúca kúra sa odporúča najmä ľuďom v zrelom veku, u ktorých "tráviaci oheň" pohasína. Proti prechladnutiu je výborný ďumbierový čaj, ktorý ideálne prečisťuje dýchacie cesty.

Aťka
14.3.2010, 18:26
Gerka, v mojom jedálničku, či nápojovom lístku zázvor nesmie chýbať. Vo februári som bola veľmi prechladnutá a stratila som aj hlas. To je pri mojej práci katastófa. Zázvorový čaj zázračne pomáhal. Zvyknem z neho nastrúhať jemne do polievok, či pod mäso. Sú chvíle, keď si z neho len tak odhryznem. Nie každý má však tú citrónovo-feferónkovú chuť rad a nie všade sa hodí. Aťka

Giza
14.3.2010, 19:53
Už dávnejšie som si po dvakrát v Tesku kúpila zázvor a ani raz som ho nevedela využiť. Teraz by som už vedela, ale nikde inde ako v Tesku ho asi nepredávajú, aspoň som ho v našich obchodoch nevidela. Nedávno na ČT1 v programe Pod pokličkou o ňom rozprávali tiež veľmi zaujímavo. Ten čaj by mi určite chutil.

babi ele
15.3.2010, 13:10
Aťka má pravdu, skutočne pomáha rýchlo a účinne pri prechladnutí, ale, Gizka, určite by ti nechutil, je veľmi silno štipľavý a ja ho môžem piť len osladený, hoci inak nesladím. Ale keďsom prišla z nemocnice taká nakapatá, nielen, že som ho vypila "holý", ale som aj zjedla ten zvyšok. Môj syn si ho nevie vynachváliť. Vôňu má krásnu, rada ho robím.

gerka
15.3.2010, 15:35
[QUOTE=Giza;4090]Už dávnejšie som si po dvakrát v Tesku kúpila zázvor a ani raz som ho nevedela využiť. "

Gizka ja ďumbier používam,keď ma páli záha. Je veľmi účinný. 5 plátkov (na 1 šálku) si zalejem horucou vodou, nechám 10 min vylúhovať a potom vypijem a niekedy zjem aj tie zvyšky. A mám po záhe.:creep:

babickaanna
15.3.2010, 15:39
[QUOTE=Giza;4090]Už dávnejšie som si po dvakrát v Tesku kúpila zázvor a ani raz som ho nevedela využiť. "

Gizka ja ďumbier používam,keď ma páli záha. Je veľmi účinný. 5 plátkov (na 1 šálku) si zalejem horucou vodou, nechám 10 min vylúhovať a potom vypijem a niekedy zjem aj tie zvyšky. A mám po záhe.:creep:

Gerka, toto vyskúšam, len ho musím zohnať.:proud:

gerka
15.3.2010, 15:54
[QUOTE=gerka;4110]

Gerka, toto vyskúšam, len ho musím zohnať.:proud:

babickaanna, ja ho bežne kupujem v Bille

babickaanna
16.3.2010, 19:10
Babče, doniesla mi dcéra ďumbier, kde to mám skladovať ?
Ja som takýto čerstvý ešte nepoužívala, nemám s tým skúsenosti. Treba ošúpať ,nakrájať a zaliať vodou a potom piť nesladený ? Ako dlho vyluhovať ?

Giza
16.3.2010, 19:39
Babickaanna, dokiaľ Ti nepríde fundovanejšia odpoveď o skladovaní ďumbiera, tak zatiaľ moja rada, i keď tá moja pamäť.... Nedávno totiž som počula ako sa má čerstvý zázvor skladovať, ale či som si to dobre zapamätala to neviem:
Zabaliť do obrúska (servítka), vložiť do mikroténového sáčka a dať do chladničky. Vraj vydrží aj niekoľko týždňov.

babickaanna
16.3.2010, 20:05
Babickaanna, dokiaľ Ti nepríde fundovanejšia odpoveď o skladovaní ďumbiera, tak zatiaľ moja rada, i keď tá moja pamäť.... Nedávno totiž som počula ako sa má čerstvý zázvor skladovať, ale či som si to dobre zapamätala to neviem:
Zabaliť do obrúska (servítka), vložiť do mikroténového sáčka a dať do chladničky. Vraj vydrží aj niekoľko týždňov.

Gizka, srdečná vďaka za radu.:hello:

babi ele
17.3.2010, 10:52
Milá žiačka, ty si chýbala na hodine, keď sme sa učili Drbuka?
Zázvor treba nastrúhať alebo drobno pokrájať, za čajovú lyžičku zaliať vriacou vodou a 15 min. lúhovať. Kro má azbestovú h ... pusinku, môže ten spodok zjesť, veľmi účinné pri prechladnutí,ale aj na iné - viď 10 vecí ... od Drbuka!
Pac a pusu!! :biggrin::biggrin:

gerka
17.3.2010, 13:14
babicka anna, Gizka poradila správne. Ja ho tiež skladujem v chladničke, vydrží aj niekoľko týždňov. Napíš, či účinkoval na Tvoje problémy....:deal:

babickaanna
17.3.2010, 14:32
Babenky !

Ďakujem Vám všetkým za rady.
Babiele, prepáč mojej zábudlivej hlave, že si o tom už písala.

babickaanna
11.4.2010, 11:14
Babiele, varím si ďumbierový čajíček, hádam bude dobrý aj na herpes, čo povieš.?

babi ele
11.4.2010, 13:29
No Buk tu píše, že zvyšuje imunitu, pôsobí proti baktériám a vírusom, tak by mohol pomôcť. Vieš, čo ešte skús? Zinok! Zvyšuje imunitu a ja ho dávam Števkovi keď mu pukajú pery alebo nos v zime a veľmi rýchlo pomôže. Len nech ti to rýchlo prejde!:adore::adore:

gerka
14.5.2010, 21:37
[QUOTE=babi ele;4102]]
babiele, čo povieš na toto? Prečítala som si dnes. Som z toho znechutená a už sa budem pomaly báť aj jesť.:eating::dontknow:


Aká zelenina a aké ovocie môže byť nebezpečné? Predstavte si, že môže, ale nie samotná zelenina či ovocie, ale s prílohou baktérie najhoršieho typu E.coli, tiež označovanou ako O157.


U odborníkov prevládal názor, že E.coli sa nachádza väčšinou v mäse a v mäsových výrobkoch. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia však boli v USA touto baktériou kontaminované melóny, hrozno a tiež šaláty. A práve šaláty sa teraz stávajú najnebezpečnejšie. Prečo?

Na konci dvadsiateho storočia sa na celom svete stali populárne miešané šaláty. A to je najväčší problém. Keď je hlávkový šalát kontaminovaný baktériou E.coli, pri predaji jednotlivých hlávok šalátu nenakazí všetky, ale len tie, s ktorými nakazený šalát prišiel do styku. Keď sa však listy šalátov nasekajú, a potom sa spolu premývajú, jediná nakazená hlávka, kontaminuje všetky listy šalátov. Napriek tomu, že sa až trikrát prepierajú, a dokonca raz v chlórovanej vode, vôbec to nepomáha. Po skonzumovaní takéhoto miešaného šalátu, sa človek veľmi ľahko nakazí.

Centrum pre kontrolu chorôb v USA uvádza, že ročne sa len v Spojených štátoch nakazí viac ako sedemdesiattisíc ľudí a takmer sedemdesiat ich na následky kontaminácie baktériou E.coli zomiera.

Vo svete sa teraz nakazí menej ľudí konzumáciou mäsa aj vďaka lepšiemu tepelnému spracovaniu a prísnejšej kontrole na bitúnkoch. Narastá však počet ľudí, ktorí sa nakazili z tepelne nespracovaných potravín, teda z ovocia a zeleniny. Je to vážny celosvetový problém, ktorý sa zatiaľ zdá byť neriešiteľný.

Čo je to baktéria E.coli a ako sa na zeleninu a ovocie dostane?
Baktéria E.coli, čiže Escherichia coli vylučuje jeden z najhorších známych toxínov shiga toxín. E.coli O157 je pre hovädzí dobytok neškodná, a práve dobytkom sa táto baktéria šíri ďalej. Úplne stačí keď sa v blízkosti polí, kde sa pestuje šalát alebo iná zelenina pasie dobytok alebo sa na lepší rast používa kravský hnoj. Takto sa ďalej táto nebezpečná baktéria dostane až k ľuďom.

Keď sa baktéria E.coli dostane do ľudského tela a začne vylučovať shiga toxín, prvé zničí bunky črevných stien a dostane sa tak do krvného obehu. Nákaza sa potom krvou šíri veľmi rýchlo – napadne obličky, mozog a ďalšie orgány ľudského tela až spôsobí smrť. Tí čo prežijú nemajú vôbec vyhrané – majú následky na celý život. Obličky prestanú dobre pracovať, ochrnú niektoré časti tela a môže dôjsť až k slepote.

Baktérie E.coli na zelenine prežijú veľmi dlho. Na hlávkovom šaláte takmer osemdesiat dní, na cibuli osemdesiatpäť dní a na mrkve dokonca až stosedemdesiatpäť dní. Odborníci zatiaľ nevedia ako môžu nákaze zeleniny a ovocia baktériou E.coli zabrániť. Jednou z možností môže byť aj očkovanie hovädzieho dobytku - pre väčšinu fariem je to však veľmi drahé. Nakazená zelenina a ovocie môže prerásť až do takej krízy aká bola pri nakazenom dobytku v deväťdesiatych rokoch.

Ľudia onedlho už ani nebudú vedieť čo je vlastne zdravé. Konzumácia zeleniny a ovocia môže spôsobiť nákazu, ktorá môže znamenať až smrť. Riešenie sa bude musieť nájsť pretože ovocie a zelenina sú základnou potravinou väčšiny obyvateľstva vo všetkých krajinách sveta. Vitamíny ľudia potrebujú, nie však nakazené ani umelo vytvorené, ale prirodzené.

babickaanna
15.5.2010, 11:48
Gerka moja, nečítaj a neumrieš, od strachu, teda skôr než sa nakazíš.

Prírodu si tak zdevastujeme až sa zahúbíme sami seba, alebo sa zmutujeme s tyma potvorami a vydržíme /" do smrti". /:embarassed:

babi ele
15.5.2010, 15:38
Najlepšie by bolo nejesť, lebo v jedle je Ecoli, nepiť, lebo voda je kontaminovaná chlórom a splaškami, nedýchať, lebo vzduch je zamorený splodinami ľudskej činnosti, nechodiť na slnko, lebo hrozí rakovina, nekúpať sa, lebo koža sa vysušuje a stáva sa bránou pre vstup nákaz, nespať, lebo nás opúšťa naše astrálne telo a čo keď náhodou zablúdi a my sa už nezobudíme - atd., atd.

Ak sa dobre pamätám, pri vyšetreniach stolice na zdravotný preukaz som tam mala vždy isté množstvo Ecoli a hľa - žijem! Ecoli spôsobuje hnačky a hnačky sa dajú bežnými spôsobmi vyliečiť. Voľakedy sa všetko, čo ľudia pestovali na poli, hnojilo hnojom, ktorý je iste plný Ecoli a hľa -ľudstvo nielenže nevyhynulo, ale utešene sa rozmnožuje, takže sa už na zemeguľu skoro ani nepomestí.

Voľakedy sa veľa popísalo proti vareniu s bravčovou masťou a propagoval sa olej. Dnes počuť, že masť je zdravšia ako olej. Brojilo sa proti glutamátu a hľa - veselo sa pridáva do polotovarov. Strašili nás Ečkami - a právom - ale pridávajú sa stále a svet nevymiera.

Ja neviem, či v mojom bezvadnom čínskom šaláte sú nejaké Ecoli alebo Cškoly, mne chutí, je zdravý a rozhodne lepší než majonézový šalát.

Milá Gerka, iste si to už počula: Všetkého s mierou! A neuškodí nám nič. Deti jedia všelijaké hnusoby, lebo sú zvedavé, a predsa im nič nie je, lebo nečítajú odborné pojednania a tak nevedia, že sa majú báť. Ja myslím, že je to všetko o reklame - aby sa míňal olej, zatracuje sa masť, aby sa míňalo mäso, zatracuje sa zelenina atd. Nič sa neboj, v nedeľu sa pekne napapaj, urob si škodlivú kávu, k tomu si daj škodlivý zákusok so škodlivou šľahačkou, ľahni si a daj si škodlivého šlofíka a uvidíš, ako ti bude fajn!:ciao:

gerka
24.5.2010, 17:01
Gerka, v mojom jedálničku, či nápojovom lístku zázvor nesmie chýbať. Vo februári som bola veľmi prechladnutá a stratila som aj hlas. To je pri mojej práci katastófa. Zázvorový čaj zázračne pomáhal. Zvyknem z neho nastrúhať jemne do polievok, či pod mäso. Sú chvíle, keď si z neho len tak odhryznem. Nie každý má však tú citrónovo-feferónkovú chuť rad a nie všade sa hodí. Aťka
:shakehands:
Aťka, a toto poznáš? Máš s aloe skúsenosti?
Zdravé trávenie
Zdravý tráviaci trakt zabezpečuje
absorpciu výživných látok
z konzumovanej potravy do krvného
obehu. Aloe vera má prirodzené
detoxikačné schopnosti. Pravidelné
pitie Aloe Vera Gelu môže zlepšiť
funkciu čriev, zvýšiť absorpciu
proteínov a súčasne znížiť výskyt
nepriateľských baktérií – to všetko
prirodzenou cestou! Aloe vera
má rovnako priaznivé účinky pri
pálení záhy a ostatných zažívacích
problémoch.
Posilnenie imunitného systému.

gerka
6.7.2010, 15:15
Gerka, ... som bola veľmi prechladnutá a stratila som aj hlas. To je pri mojej práci katastófa. Aťka

Pokiaľ nechceš užívať tablety PANTHENOL, HOMEOVOX, CALCIOVÝ SIRUP, kúpené v lekárni, tak si urob
Chren s medom:
Chren najemno nastrúhame, 2 lyžíce chrenu zmiešame s lyžicou medu.
Užívame 3 x denne jednu čajovu lyžičku, u detí dávku znížíme. Veľmi dobré je aj inhalovanie Vincentkou.:help:

gerka
30.8.2010, 16:38
Ja som takýto čerstvý ešte nepoužívala, nemám s tým skúsenosti.

:hmmmm:pre babicku annu
Zázvor zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí. Proto se už po tisíciletí podává při nejrůznějších zažívacích potížích, od plynatosti až po zvracení (říhání, pálení žáhy, nadýmání apod.).
* Užívá se také jako prevence mořské nemoci a nevolnosti při jízdě dopravními prostředky (spojené i se studeným pocením a závratěmi), kdy se doporučuje začít se zázvorovou kúrou zhruba 3 až 4 hodiny před odjezdem. Je na vás, zda budete pít čaj, užívat ho v tobolkách, nebo raději cucat kandovaný zázvor.

* Protizánětlivé a analgetické účinky zázvoru vám mohou pomáhat utišit i svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů, například u revmatické artritidy. Lze ho opět užívat čerstvý, sušený.

* Při svalových bolestech se navíc doporučuje vmasírovat do bolestivých míst několik kapek zázvorového oleje smíchaných se lžičkou mandlového oleje nebo jiného neutrálního masážního oleje.

* Díky protizánětlivým vlastnostem vám zázvor pomůže ulevit od křečí průdušek při nachlazení a chřipce, proto lidoví léčitelé často doporučují ke zmírnění bolesti na prsou žvýkání čerstvého zázvoru, pití zázvorového čaje nebo užívání lžíce medu promíchané s vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru.

* Při bolestech v krku zkuste cucat kandovaný zázvor. Protože má antiseptické účinky, může vám pomoci podobně jako drahé pastilky z lékárny.

Ludmila
30.8.2010, 16:44
:proud:Dakujeme dobra vila, teraz som si spomenula, ze mam zazvor zabudnuty v chladnicke.:stupid:

gerka
30.8.2010, 16:47
Dnes varím zázvorový sirup. Je výborný.
Ako na to, rada pre tých, čo chcú skúsiť:

Hustý sirup pripravíte z čerstvého zázvoru, cukru a vody. Snažte sa zachovať pomer vody a cukru 1:2, aby cukor sirup dostatočne konzervoval. "Sila“ sirupu bude záležať na množstve pridaného zázvoru (na pol litra vody a 1 kg cukru by malo stačiť 50 až 100g zázvoru). Čerstvý zázvor nakrájajte na tenké plátky, pridajte vodu a cukor a za stáleho miešania varte asi 15 minút. Potom ešte 15 minút bez miešania.Môžete pridať citrón alebo kyselinu citrónovu.Sirup bude mať výbornú chuť. Potom ho sceďte a naplňte do fľaše.
Vyvarený zázvor môžete nechať usušiť, (predtým vyvaľkať v kryštálovom cukre), dá sa cucať podobne ako kandizované ovocie. Hrejivú chuť zázvorového sirupu oceníte,keď si ho pridáte do čaju. Po odstátí sa štipľavá chuť zázvoru stratí. Chutí i deťom.:hello::five:

gerka
30.8.2010, 16:50
:proud:Dakujeme dobra vila, teraz som si spomenula, ze mam zazvor zabudnuty v chladnicke.:stupid:
:eviltongue:
Tak ho spracuj na sirup. Recept posielam.:shakehands:

babickaanna
30.8.2010, 17:28
Dnes varím zázvorový sirup. Je výborný.
Ako na to, rada pre tých, čo chcú skúsiť:

Hustý sirup pripravíte z čerstvého zázvoru, cukru a vody. Snažte sa zachovať pomer vody a cukru 1:2, aby cukor sirup dostatočne konzervoval. "Sila“ sirupu bude záležať na množstve pridaného zázvoru (na pol litra vody a 1 kg cukru by malo stačiť 50 až 100g zázvoru). Čerstvý zázvor nakrájajte na tenké plátky, pridajte vodu a cukor a za stáleho miešania varte asi 15 minút. Potom ešte 15 minút bez miešania.Môžete pridať citrón alebo kyselinu citrónovu.Sirup bude mať výbornú chuť. Potom ho sceďte a naplňte do fľaše.
Vyvarený zázvor môžete nechať usušiť, (predtým vyvaľkať v kryštálovom cukre), dá sa cucať podobne ako kandizované ovocie. Hrejivú chuť zázvorového sirupu oceníte,keď si ho pridáte do čaju. Po odstátí sa štipľavá chuť zázvoru stratí. Chutí i deťom.:hello::five:






Geka si poklad, ďakujem za dobré rady.

Ludmila
30.8.2010, 20:07
Nebolo to mnozstvo na sirup, ale vdaka za recept. Uz je opisany a budem ho varit.:beer::proud:

ana
31.8.2010, 10:18
Babče, ako vám je dobre že môžete cucať burinové sirupy :ahhhhh:
ja som vyskúšala aj zázvorový čaj, musela som ho prestať piť :shot: