Oznámenie

Collapse
No announcement yet.

Bobuľovité ovocie - prečo by sme ho mali konzumovať

Collapse
X
Collapse

  • Bobuľovité ovocie - prečo by sme ho mali konzumovať

    Click image for larger version

Name:	ovocie 2.jpg
Views:	1
Size:	36,3 KB
ID:	76165

    Leto nám ponúka široký výber bobuľového ovocia, ktoré je nie len veľmi chutné, ale zároveň zdravé. Zo záhrad sa na nás usmievajú maliny, jahody, ostružiny, čučoriedky, černice, egreše a veľa ďalších pochúťok.


    Bobuľovité ovocie si môžeme dať čerstvé, spraviť z neho sirup, džem, džús, alebo ho môžeme zamraziť a zavariť a tak si na ňom pochutnávať aj v zime.
    Každý jeden druh ovocia má blahodárny vplyv na celý organizmus. Poďme sa toň pozrieť podrobnejšie.

    Čo o bobuľovitom ovocí vieme?
    • Je plné antioxidantov
    • Znižuje hladinu cukru v krvi
    • Pomáha zvyšovať citlivosť buniek na inzulín
    • Znižuje hladinu cholesterolu
    • Zmierňuje tvorbu vrások
    • Pomáhajú udržiavať pokožku, vlasy a nechty krásne a zdravé
    • Obsahuje vlákninu
    • Má nízky obsah cukru, takže je vhodné pri každej diéteClick image for larger version

Name:	čerešne.jpg
Views:	1
Size:	49,9 KB
ID:	76158


    Čerešne a višne
    • Pôsobia preventívne proti dne, nakoľko znižujú hladinu kyseliny močovej
    • Sú zdravou alternatívou pri liečení zápalov, artritíde a paradontózy
    • Obsahujú veľa vitamínu C, draslík, vápnik, kyselinu listovú a železo
    • Omlaďujú pleť, preto sú extrakty z nich často súčasťou pleťových krémov
    • Pomáhajú pri reumatických problémoch a podporujú chudnutie


    Click image for larger version

Name:	maliny.jpg
Views:	1
Size:	40,1 KB
ID:	76159Maliny

    • Sú mimoriadne bohaté na vitamín C a vitamín A, horčík, železo, mangán
    • Odvodňujú organizmus a čistia črevá
    • Pomáhajú pri očných problémoch a šedom zákale
    • Sú dobré na pamäť
    • Pomáhajú pri artritíde
    • Sú bohaté na vlákninu a obsahujú až 85 percent vody, preto sa odporúčajú konzumovať v prípade, že držíte diétu


    Click image for larger version

Name:	jahody.jpg
Views:	1
Size:	89,7 KB
ID:	76160Jahody

    • Pôsobia protizápalovo a antibakteriálne
    • Obsahujú kyselinu listovú, vitamín C, draslík aj mangán, ktorý vyživuje mozog a nervy, povzbudzuje libido, podporuje činnosť štítnej žľazy a zásobuje farebnými pigmentami vlasy a kožu
    • Pomáhajú odvádzať z tela ťažké kovy
    • Pomáhajú pri tráviacich problémoch (plynatosti)


    Click image for larger version

Name:	čučoriedky.jpg
Views:	1
Size:	58,4 KB
ID:	76161Čučoriedky

    • Sú bohaté na karotén
    • Silná koncentrácia vitamínu C podporuje odolnosť voči virózam
    • Chránia imunitný systém
    • Pomáhajú zlepšiť videnie
    • Sú prevenciou artritídy
    • Spomaľujú stárnutie
    • Sú zdrojom vitamínu C,K, mangánu a vlákniny
    • Do svojho jedálnička by ich mali zaradiť ľudia, ktorí majú problém so srdcom, kŕčovými žilami a hemoroidmi

    Click image for larger version

Name:	ríbezle.jpg
Views:	1
Size:	77,1 KB
ID:	76162
    Ríbezle
    • Každá bobuľka má v sebe 2mg vitamínu C
    • Obsahuje vitamín A, B3 – dôležitý na nervy, B5 – dôležitý na pekné vlasy, draslík a vápnik


    Hrozno
    • 80 % tvorí voda
    • Obsahuje vitamín A, E, kyselinu listovú, draslík, magnézium, meď
    • Podporuje imunitný systém
    • Slúži ako prevencia proti rakovine a infarktu
    • Posilňuje kosti, znižuje cholesterolClick image for larger version

Name:	hrozno.jpg
Views:	1
Size:	102,5 KB
ID:	76163
    • Rýchlo dodáva energiu a tíši migrénu
    • Znižuje stres, uvoľňuje zápchu, pomáha pri podráždenom žalúdku
    • Červené hrozno redukuje riziko rakoviny prsníka, pomáha pri celulitíde a má blahodarný vplyv na pokožku



    Arónia čiernoplodá (jarabina čierna)

    • Obsahuje sacharidy, tuk, vláninu, antioxidanty, antokyány (farbivo a antioxidanty), kyseliny, bór, vápnik, železo, horčík, draslík, zinok, mangán, jód, Vitamíny A, B, C, E, K a PClick image for larger version

Name:	brusnice.jpg
Views:	1
Size:	83,3 KB
ID:	76164
    • Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
    • Znižuje vysoký krvný tlak, podporuje imunitný systém
    • Prevencia pred zeleným a šedým zákalom
    • Prevencia pred rakovinovými ochoreniami
    • Prírodné antidepresívum a podporuje funkciu mozgu
    • Zlepšuje pamäť a koncentráciu
    • Zlepšuje priebeh cukrovky
    • Zlepšuje ochorenia pokožky (ekzém, akné, svrab, strie, hojenie rán a popálenín)
    • Zlepšuje pružnosť pokožky (kolagén)
    • Antiseptické a antibiotické účinky
    • Prečisťuje obličky, pečeň a podporuje funkciu štítnej žľazy (vylučovanie hormónov)


    Click image for larger version

Name:	brusnice2.jpg
Views:	1
Size:	85,9 KB
ID:	76166Brusnice
    • Majú antibakteriálne účinky
    • predchádzajú zápalu močových ciest
    • Znižujú hladinu cholesterolu
    • Dobre vplývajú na kardiovaskulárny systém
    • Pomáhajú pri hnačke a reume


    Click image for larger version

Name:	ostružiny2.jpg
Views:	1
Size:	44,9 KB
ID:	76167Černice – ostružiny
    • Zdroj vitamínov C, E
    • Obsahujú zložky, ktoré pomáhajú telu pri infekciách
    • Pomáhajú pri nervozite, zvyšujú odolnosť proti stresu
    • Posiľňujú imunitu
    • Spevňujú väzivové tkanivo
    • Pomáhajú pri kŕčových žilách a hemoroidoch
    • Pôsobia protizápalovo
    • Pomáhajú našim cievam


    Josta
    • Má len 52 kalórii, je vhodná pri redukcii hmotnosti
    • Má vysoký obsah vitamínu C – podporuje imunitu a celkovo chráni organizmus
    • Zlepšuje činnosť mozgu
    • Prevencia proti kŕčovým žilám a kardiovaskulárnym ochoreniam
    • Detoxikuje, podporuje vyprázdňovanie a odbúravanie vody z tela
    • Podporuje trávenie
    • Obsahuje vitamíny A, B, bielkoviny, vápnik, sacharidy, draslík, železo, fosfor, sodík


    Egreš
    • podporuje rast vlasov a tvorbu zdravej kože a nechtov
    • zlepšuje využívanie bielkovín
    • čistí črevá, zbavuje ich odpadových látok
    • posilňuje zrak, zabraňuje očným ťažkostiam pri cukrovke
    • posilňuje žily, cievy, chráni pred srdcovo-cievnymi chorobami, stabilizuje hladinu cholesterolu
    • odvodňuje a pôsobí močopudne
    • zbavuje mozog jedovatých ťažkých kovov
    • priaznivo vplýva na hojenie zlomenín, popálenín
    • zabezpečuje správnu stavbu kostí
    • chráni pred infekciami dýchacích ciest, prechladnutím



    Na záver vám ponúkame podrobné video ako si pripraviť malinový cheesecake.





    • babi ele
      #1
      babi ele komentoval
      Upravuje komentár
      Veľmi zaujímavý článok. Prekvapili ma egreše - nevedela som, že majú toľko zdravotných účinkov. Prestala som ich pestovať, lebo neustále podliehali nejakým chorobám, ale teraz si ich budem aspoň kupovať.

    • redakcia
      #2
      redakcia komentoval
      Upravuje komentár
      Teší nás...že sa Vám článok páči.

    • terezka55
      #3
      terezka55 komentoval
      Upravuje komentár
      Pôvodne odoslal babi ele
      Veľmi zaujímavý článok. Prekvapili ma egreše - nevedela som, že majú toľko zdravotných účinkov. Prestala som ich pestovať, lebo neustále podliehali nejakým chorobám, ale teraz si ich budem aspoň kupovať.

      Máš pravdu, ani ja som o zdravotných účinkoch toľkého ovocia netušila.
      Je to poučný článok... mňam, dostala som chuť na ovocie.
    Posting comments is disabled.

Article Tags

Collapse

Latest Articles

Collapse

  • Pór
    redakcia
    Pór patrí medzi liečivé druhy zeleniny.
    ...
    5.9.2017, 12:15
  • Orechy
    redakcia
    [ATTACH=CONFIG]9840[/ATTACH]
    Obľúbeným doplnkom stravy sú určite orechy. Pozrieme sa na pár tých najobľúbenejších a ich blahodárne účinky na organizmus.
    5.9.2017, 11:57
  • Rukola
    redakcia

    Možno sa Vám zdá, že rukola vyzerá iba ako obyčajná burina, avšak je to rastlina s veľkým množstvom zdraviu prospešných látok.
    ...
    11.8.2017, 12:26
  • Konzumujme rajčiny, sú zdraviu prostešné
    redakcia

    Leto je obdobie, v ktorom veľmi rýchlo dozrievajú rajčiny. Ľudia možno ani nemajú predstavu o tom, ako blahodárne ich konzumácia pôsobí na ľudský organizmus.
    ...
    10.8.2017, 13:12
  • Jogurt a jeho pozitíva
    redakcia

    Jogurt
    je kvasený nápoj z homogenizovaného zahusteného mlieka. Vyrába sa tak, že sa do mlieka pridá určité množstvo mikroorganizmov, ktoré spôsobia skvasenie mlieka

    Čo o jogurte vieme:
    • Chráni imunitný systém.
    • Pôsobí na črevá.
    • Je ľahko stráviteľný.
    • Konzumáciou si zabezpečíte prevenciu proti chrípke.
    • Lekári ho odporúčajú pri chorobách pankreasu a pečene.
    • Jogurt má mierne močopudné vlastnosti.
    • Odporúča sa pri problémoch s opuchmi.
    • Vhodný pri zvýšenom krvnom tlaku.

    Či už si dáte jogurt biely, ochutený d...
    9.8.2017, 13:20
  • Najlepšie buchty aké som kedy jedla
    redakcia
    Pečené buchty sú slabosť pre mnohých ľudí. Ponúkame vám recept na overené, nadýchané buchty, ktorým nik neodolá.
    ...
    8.8.2017, 09:34
Working...
X