Oznámenie

Collapse
No announcement yet.

Káva

Collapse
X
Collapse

  • Káva

    Click image for larger version

Name:	káva 2.jpg
Views:	1
Size:	66,1 KB
ID:	76184
    Po čaji je káva druhým najkonzumovanejším nápojom na svete!!!



    Káva je nápoj pripravený z rozomletých pražených semien kávovníka. Ako káva sa označuje aj prášok, ktorý sa na výrobu tohto nápoja používa a získava sa mletím pražených semien kávovníka, označovaných aj ako kávové bôby.

    Vedeli ste že:
    • Najznámejšie dva druhy kávy sú Robusta a Arabica.
    • Na svete sa skonzumuje ročne necelých 500 miliárd šálok kávy.
    • Slováci skonzumujú priemerne asi 3 kg kávy ročne na hlavu.
    • Kávovník sa pestuje vo viac ako 50 krajinách sveta.
    • Priemerný výnos kávovníka za sezónu: 0,5 kg.
    • Ideálne praženie kávy je pri 200 stupňoch a nemalo by presiahnuť 15 min.
    • Káva obsahuje viac ako 200 zdraviu prospešných látok.
    • Káva môže mať stimulačný efekt na ľudský organizmus.
    • Fínski výskumníci napríklad nedávno zistili, že keď pravidelne pijete kávu, znižujete tým šancu dostať cukrovku.

    Najvyhľadávanejšie druhy kávy:

    Espresso:
    - malá šálka silnej kávy

    Click image for larger version

Name:	káva 1.jpg
Views:	1
Size:	84,1 KB
ID:	76185

    Ristretto:


    - ľudovo nazývané aj Piccolo - 2 hlty silnej kávy

    Cappuccino:
    - 1/5 espressa, 2/5 našľahaného mlieka a 2/5 horúceho mlieka
    Click image for larger version

Name:	kapučíno.jpg
Views:	1
Size:	87,1 KB
ID:	76188


    Latte machiato:
    - robí sa do vysokého pohára, do horúceho našľahaného mlieka sa pomaly vlieva káva a pri opatrnom narábaní docielime vždy želaného trojitého efektu: mlieko+káva+pena.

    Click image for larger version

Name:	latte machiatto.jpg
Views:	1
Size:	45,0 KB
ID:	76186



    Írska káva:
    - filtrovaná káva s dúškov whisky a čerstvo našľahanou smotanou

    Mokka káva:
    -pripravuje sa v konvičke (ľudovo nazývanej koťogo), kde do spodnej časti vlejeme vodu, do sitka nad ňou dáme kávu a poriadne utiahneme. Po postavení na oheň sa dočkáte silného a chutného espressa.
    Click image for larger version

Name:	moka káva.jpg
Views:	1
Size:	46,0 KB
ID:	76190



    Turecká káva:
    - klasická mletá káva zaliata v stredne veľkej šálke

    Alžírska káva:
    - filtrovaná káva ozdobená šľahačkou a preliata vaječným likérom

    Frappé:
    - studená našľahaná káva s ľadom a mliekom podávaná zvyčajne vo vysokom pohári so slamkou

    Click image for larger version

Name:	ľadová káva 2.jpg
Views:	1
Size:	73,5 KB
ID:	76189


    Vo veľkej miere jej povzbudzujúce účinky využívajú študenti najmä v predskúškovom období.
    Priložené súbory

    • Giza
      #9
      Giza komentoval
      Upravuje komentár
      Pôvodne odoslal juliana3333
      Prajem ti úspešný zber a uvidíš ,že sa ti to zapáči zbierať liečivá ,sušiť a hlavne na dobrý pocit pri pití čaju. Možno si myslíš ,že je to nesprávne pitie .Ale niekde som čítala ,že piť čaj na nejakú chorobu je nezmysel ,hoci má tá bylina zdravotné účinky .Keby sme chceli aby nám pomohla tak by sme denne museli vypiť litre čaju a tak som si pomyslela ,že to budem piť preventívne jeden pohár ráno ,po káve je mi takým povzbudením a cítim sa príjemne .Môžeš ho aj upraviť podľa chuti ale už to nie je ono to pravé orechové .Trezalku som si raz nazbierala v Dudinciach tu na okolí u nás nerastie ,tak zbieram čo poznám .
      To je ono - piť čaj na nejakú chorobu je nezmysel! Ale piť ho preventívne, to má zmysel.
      Neviem čo mám teraz na jeseň zberať, napísala si že plody šípky, trnky a hlohu. To určite v záhrade nemám. Ale opodstatnenie to má, na jar rastlinky a na jeseň plody, ako inak.
      Ak tu nájdem nejakú tému o bylinkách, dám tam fotky rastlín ktoré považujem za liečivé či čajové, a ty a babiele, ak to budete poznať, napíšete či mám pravdu.

    • juliana3333
      #10
      juliana3333 komentoval
      Upravuje komentár
      Šípky zbieram vraj má mnoho vitamínu C,a pre chuť ,trnky vraj podporujú trávenie ,hloh na zníženie krvného tlaku ,plod bazy na sirup proti nachladnutiu a tiež som ho dala do pohárov .Jednoducho pozbieram plody ,umyjem a očistím dám do malých pohárov s cukrom podľa chuti a dám trošku rumu a jeden alebo dva klinčeky . Dám viečka ,uzavriem a sterilizujem .Je to výborné a chutia ako čučoriedky a tiež sú dobré pri prechladnutí .Vyskúšaj a uvidíš .

    • babi ele
      #11
      babi ele komentoval
      Upravuje komentár
      Pôvodne odoslal Giza
      To je ono - piť čaj na nejakú chorobu je nezmysel! Ale piť ho preventívne, to má zmysel.
      Neviem čo mám teraz na jeseň zberať, napísala si že plody šípky, trnky a hlohu. To určite v záhrade nemám. Ale opodstatnenie to má, na jar rastlinky a na jeseň plody, ako inak.
      Ak tu nájdem nejakú tému o bylinkách, dám tam fotky rastlín ktoré považujem za liečivé či čajové, a ty a babiele, ak to budete poznať, napíšete či mám pravdu.
      Predpokladám, že teraz by si mohla vzáhrade nájsť žihľavu, skorocel kopijovitý, nie ten so širkokými listami, ak máš plot z hedery, tá je na kašeľ, možno ťahavú mätu, aj medovka často rastie ako burina. Nechtík na kožné problémy, ale ten obyčajný nie šľachtený.
    Posting comments is disabled.

Article Tags

Collapse

Latest Articles

Collapse

  • Pór
    redakcia
    Pór patrí medzi liečivé druhy zeleniny.
    ...
    5.9.2017, 12:15
  • Orechy
    redakcia
    [ATTACH=CONFIG]9840[/ATTACH]
    Obľúbeným doplnkom stravy sú určite orechy. Pozrieme sa na pár tých najobľúbenejších a ich blahodárne účinky na organizmus.
    5.9.2017, 11:57
  • Rukola
    redakcia

    Možno sa Vám zdá, že rukola vyzerá iba ako obyčajná burina, avšak je to rastlina s veľkým množstvom zdraviu prospešných látok.
    ...
    11.8.2017, 12:26
  • Konzumujme rajčiny, sú zdraviu prostešné
    redakcia

    Leto je obdobie, v ktorom veľmi rýchlo dozrievajú rajčiny. Ľudia možno ani nemajú predstavu o tom, ako blahodárne ich konzumácia pôsobí na ľudský organizmus.
    ...
    10.8.2017, 13:12
  • Jogurt a jeho pozitíva
    redakcia

    Jogurt
    je kvasený nápoj z homogenizovaného zahusteného mlieka. Vyrába sa tak, že sa do mlieka pridá určité množstvo mikroorganizmov, ktoré spôsobia skvasenie mlieka

    Čo o jogurte vieme:
    • Chráni imunitný systém.
    • Pôsobí na črevá.
    • Je ľahko stráviteľný.
    • Konzumáciou si zabezpečíte prevenciu proti chrípke.
    • Lekári ho odporúčajú pri chorobách pankreasu a pečene.
    • Jogurt má mierne močopudné vlastnosti.
    • Odporúča sa pri problémoch s opuchmi.
    • Vhodný pri zvýšenom krvnom tlaku.

    Či už si dáte jogurt biely, ochutený d...
    9.8.2017, 13:20
  • Najlepšie buchty aké som kedy jedla
    redakcia
    Pečené buchty sú slabosť pre mnohých ľudí. Ponúkame vám recept na overené, nadýchané buchty, ktorým nik neodolá.
    ...
    8.8.2017, 09:34
Working...
X