Oznámenie

Collapse
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Konzumujme rajčiny, sú zdraviu prostešné

Collapse
X
Collapse

  • Konzumujme rajčiny, sú zdraviu prostešné

    rajčina 2.jpg
    Leto je obdobie, v ktorom veľmi rýchlo dozrievajú rajčiny. Ľudia možno ani nemajú predstavu o tom, ako blahodárne ich konzumácia pôsobí na ľudský organizmus.


    Poďme sa teda spolu pozrieť na ich vlastnosti:

    • Rajčiny sú zdrojom vitamínu K, ktorého nedostatočné množstvo sa môže prejavovať modrinami. rajčiny 3.jpg
    • Najväčší úžitok vraj máme z tepeľne upravených rajčín.
    • Znižujú krvný tlak.
    • Pomáhajú udržiavať naše kosti zdravé.
    • Pravidelná konzumácia dokáže zabezpečiť ochranu proti šedému zákalu.
    • Majú antibiotické účinky.
    • Pomáhajú pri diétach.
    • Majú vysoký podiel vlákniny, zamedzujú hladu.
    • Povzbudzujú látkovú premenu a pomáhajú rozpúšťať tuk.1.jpg
    • Neobsahujú takmer žiadny cholesterol.
    • Majú nízky glykemiký index.
    • Obsahujú vitamíny E, B1, B3 a B6, magnézium, železo, vápnik, fosfor, meď či kyselina listovú.
    • Slúžia ako prevencia proti zápalom.
    • Chránia pred trombózou. (zúženie alebo upchatie cievy krvnou zrazeninou)
    • Ochraňujú našu DNA.
    • Redukujú riziko srdcovo cievnych chorôb.
    • Výrazne pomáhajú bojovať proti rakovine.

    Pozor však, nezrelé rajčiny môžu spôsobiť otravu organizmu !!!


    rajčiny 4.jpg
    Zdroj obrázkov: pixabay.com

    • terezka55
      #1
      terezka55 komentoval
      Upravuje komentár
      Rajčiny sú podľa mňa skvelá potravina, naše domáce sa nechytajú na tie "bio" v obchodoch.
      Som vďačná, že mám možnosť si vyjsť za dom do záhrady a natrhať čerstvé. Mňam

    • babi ele
      #2
      babi ele komentoval
      Upravuje komentár
      Ja ich tiež milujem, ale moje telo ich veľmi nemusí, po dlhšom čase konzumácie ma začnú preháňať.
      Niet nad domáce rajčiny! Dnes už ani na trhu nedostanete spravodlivé domáce rajčiny, všetko je to z veľkoskladov a to je nanič.
      Ja sa teším na moje, tento rok budú neskôr, lebo pri sadení sa mi polámali a dlho trvalo, kým sa pozviechali.
      Mám len šesť koreňov, ale pre mňa je to dosť. A na jeseň pooberám zelené a doma v teple mi postupne dozrejú.
    Odosielanie komentárov je zakázané.

Article Tags

Collapse

Latest Articles

Collapse

  • Super jednoduché vianočné vínové pečivo
    redakcia











    Vianoce sa nezadržateľne blížia. Ak ich chceme prežiť s čo najmenším stresom, začnime si piecť suché koláčiky už dnes.
    Ponúkame vám recept na obľúbené vianočné vínové pečivo. Je to veľmi rýchly a jednoduchý recept.

    Čo budeme potrebovať:

    30 dkg hladkej múky
    25 dkg masla
    7 pl bieleho vína
    práškový a vanilkový cukor na obalenie

    Postup je celkom jednoduchý,...
    22.11.2017, 14:54
  • Pečený čaj
    redakcia

    Počuli ste už o pečenom čaji?

    Je to čajík, ktorý vám dodá nielen energiu, ale zlepší aj imunitu a tým celkové zdravie. Príjemná atmosféra s horúcim nápojom v rukách a krásna šíriaca sa vôňa po izbe dodá vášmu domovu teplo aj v tomto nepríjemnom počasí.
    Ak ste o ňom ešte nepočuli, ponúkame vám recept, ako si ho doma pripraviť.

    Čo budeme potrebovať:
    1,5 kg sliviek
    0.5 kg jabĺk
    0,5 kg nektariniek
    3 citróny
    Brusnice
    ...
    22.11.2017, 14:08
  • Vianočné medovníčky mäkké
    redakcia



    Vianoce sa nezadržateľne blížia a určite si takmer v každej rodine pečieme vianočné perníčky. Ponúkame vám overený recept na zaručene hneď mäkké vianočné perníčky.

    Čo budeme potrebovať:
    600 g hladkej múky
    200g práškového cukru
    150g masla
    3 vajíčka
    6 PL medu
    1 ČL sóda bikarbóny
    1ČL mletej škorice
    1 ČL perníkového korenia
    2 PL kakaa
    tuk na vymastenie plechu a 1 vajíčko na potretie perníčkov...
    21.11.2017, 13:07
  • Rýchly hrnčekový koláč
    redakcia





    Rýchly čokoládový koláčik, ktorý chutí každému.


    Potrebujeme:
    • 5 vajec
    • 1 hrnček polohrubej múky
    • 1/2 hrnčeka kryštáľového cukru
    • 1/2 hrnčeka oleja
    • 1/3 hrnčeka granka
    • 1 prášok do pečiva
    • Na poliatie nesca káva
    • Na vrch várová čokoláda + šľahačka

    Postup:

    Všetky suroviny na koláč jednoducho zmiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom. Pečiem zhruba 15 minút (záleží od rúry).
    Necháme trochu vychladnúť...
    16.11.2017, 10:16
  • Špenát
    redakcia

    Hovorí sa, že ho buď milujeme, alebo nenávidíme. Poďme sa naň teda pozrieť podrobnejšie.
    Čo o ňom vieme:
    • Listová zelenina pochádzajúca z Ázie.
    • Je to jedna z najvýživnejších potravín na svete.
    • Má minimum kalórií (v jednej šálke ani nie 10 kalórií) .
    • Obsahuje kyselinu listovú, mangán, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, vápnik, draslík, zinok, sodík, fosfor, meď, magnézium, selén, vitamín A, B, C, E a K.
    • Pôsobí ako prevencia proti rakovine.
    • Chráni mozog
    ...
    29.9.2017, 08:47
  • Raffaello
    redakcia
    Určite poznáte pochúťku s názvom Raffaello. Veľmi jednoducho si podobnú maškrtu vieme pripraviť aj doma.
    Čo budeme potrebovať:
    • Kokos
    • Sladené mlieko – Salko
    • Mandle
    • Malé košíčky




    V miske si zmiešame kokos a salko do polotuhej hmoty (1ks salka, 1,5 balíčka kokosu) a dáme do chladničky stuhnúť.
    Mandle ak nemáme lúpané, tak ich zalejeme horúcou vodou a po chvíľke nám pôjde šupka krásne dole.
    Z misky odoberieme tak pol PL hmoty, vložíme...
    27.9.2017, 13:26
Pracujem...
X