Oznámenie

Collapse
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Orechy

Collapse
X
Collapse

  • Orechy

    orechy.jpg
    Obľúbeným doplnkom stravy sú určite orechy. Pozrieme sa na pár tých najobľúbenejších a ich blahodárne účinky na organizmus.

    Vlašské orechy
    • Poznali ich už starí Rimania.
    • Zlepšujú pamäť.vlašský.jpg
    • Pomáhajú pri bolesti hlavy.
    • Znižujú hladinu cholesterolu.
    • Podporujú imunitný systém.
    • Zlepšujú činnosť srdca.
    • Pomáhajú proti vráskam a znižujú riziko priberania.
    • Brzdia vznik Alzheimerovej choroby.
    • Obsahujú vitamíny B, E, vápnik, draslík, zinok, meď aj kyselinu listovú.



    Mandle
    • Rimania považovali mandle za zázračnú potravinu, ktorá údajne podporuje plodnosť.
    • Majú vyšší obsah vlákniny, vápnika, vitamínu E, riboflavínu a niacínu, než akýkoľvek iný druh orechov.
    • Rovnako ako ostatné orechy, mandle obsahujú pomerne vysoké množstvo tuku, našťastie, asi dve tretiny z týchto tukov sú prospešné pre srdce.
    • Mandle sú na druhom mieste s najmenším obsahom kalórií na porciu.
    • Pomáhajú tiež naše vlasy, zuby a pokožku udržiavať zdravé.
    • Prospešné pre mozog. mandle.jpg
    • Regulujú cholesterol a krvný tlak.
    • Chránia naše kosti pretože sú zdrojom mnohých vitamínov a minerálov.
    • Udržujú srdce zdravé.
    • Posilňujú imunitný systém a majú protizápalové účinky.
    • Hydratujú pokožku.
    • Zvyšujú energiu.
    • Chránia pred vznikom rakoviny a cukrovkou.
    • Pomáhajú chudnúť.
    • Fungujú ako prevencia zápchy.



    Arašidy
    • Urýchľujú metabolizmus a odporujú trávenie a vyprázdňovanie.
    • Zasýtia na dlhšiu dobu vďaka vláknine.arašidy.jpg
    • Podporujú rast svalovej hmoty.
    • Normalizujú hladinu cukru v krvi.
    • Udržujú zdravý nervový systém.
    • Zabraňujú chutiam na sladké a vlčím hladom.
    • Dopĺňajú “dobrý” cholesterol do tela.
    • Prevencia vzniku cukrovky a obezity.
    • Odstraňujú “zlý” cholesterol z ciev.
    • Pôsobia ako prevencia vzniku rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení a zlepšujú funkciu mozgu a koncentrácie.



    Kešu
    • Pochádzajú z oblasti Amazónie a pôvodne sa nazývali brazílske orechy.
    • Sú hneď po mandliach druhými najpredávanejšími orechmi.
    • Sú zdrojom omega-3 a omega-6 polynenasýtených mastných kyselín.
    • Ďalej sú zdrojom železa, zinku, mangánu, medi, fosforu, horčíka.kešu.jpg
    • Obsahujú vitamín B.
    • Obsahujú aj kyselinu listovú.
    • Pozitívne pôsobiť na nervovú sústavu.
    • Znižujú cholesterol a krvný tlak.
    • Zlepšujú vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.
    • Pomáhajú pri chudokrvnosti.
    • Prospievajú cievnemu systému.
    • Sú to antioxidanty.
    • Sú vhodné pri tráviacich problémoch a tiež pomáhajú pri zápche.



    Pistácie
    • Obsahujú množstvo zdravých tukov, kvalitných proteínov, antioxidantov, vitamínov a minerálov. pistácie.jpg
    • Pomáhajú pri problémoch s cholesterolom.
    • Liečia zápalové a infekčné ochorenia.
    • Ovplyvňujú zdravie kardiovaskulárneho systému.
    • Obsahujú najmä vitamíny skupiny B, vitamíny C a E.
    • Z minerálov obsahujú vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, selén a zinok.
    • Napriek tomu, že sú kalorické, pomáhajú pri chudnutí.
    • Pistácie sú zdrojom vlákniny, ktorá udržuje pocit sýtosti dlhšie.
    • Denná dávka je max 50 kusov.



    Kokosový orech
    • Pomáha bojovať aj proti viacerým typom rakoviny.
    • Odporúča sa ľuďom trpiacim anémiou.
    • Udržuje kostru tela zdravú, tvorí prevenciu pred zápalom kĺbov.
    • Obsahuje vlákninu a nasýtené tuky. kokos.jpg
    • Taktiež v ňom nájdeme bielkoviny a proteíny.
    • Obsahuje vitamíny: B1, B2, B3, B6, E, C.
    • podporuje lepšiu obranyschopnosť organizmu.
    • Zvyšuje imunitu.
    • Minerálne látky: železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík, kremík, sodík.
    • Slúži ako prevencia pred chorobami srdca, znižuje krvný tlak.
    • Je účinný proti vírusom, baktériám, plesniam, kvasinkám a iným mikróbom.
    • Dôležitý je tiež pre zdravie prostaty.



    Lieskové orechy
    • Mnohí považujú za najchutnejšie a najobľúbenejšie orechy.lieskovce 2.jpg
    • Zlepšujú pamäť.
    • Sú bohaté na vitamím E.
    • Prospievajú srdcu.
    • Zaženú depresiu.
    • Ulahodia svalom.
    • Bojujú proti anémii.
    • Pomáhajú pri budovaní svalovej hmoty.
    • Taktiež nimi môžete nahradiť sladkosti.
    • Pomáhajú predchádzať niektorým vývojovým vadám plodov, preto ich odporúčajú ženám v tehotenstve.

    Priložené súbory
      Odosielanie komentárov je zakázané.

    Article Tags

    Collapse

    Latest Articles

    Collapse

    • Super jednoduché vianočné vínové pečivo
      redakcia











      Vianoce sa nezadržateľne blížia. Ak ich chceme prežiť s čo najmenším stresom, začnime si piecť suché koláčiky už dnes.
      Ponúkame vám recept na obľúbené vianočné vínové pečivo. Je to veľmi rýchly a jednoduchý recept.

      Čo budeme potrebovať:

      30 dkg hladkej múky
      25 dkg masla
      7 pl bieleho vína
      práškový a vanilkový cukor na obalenie

      Postup je celkom jednoduchý,...
      22.11.2017, 14:54
    • Pečený čaj
      redakcia

      Počuli ste už o pečenom čaji?

      Je to čajík, ktorý vám dodá nielen energiu, ale zlepší aj imunitu a tým celkové zdravie. Príjemná atmosféra s horúcim nápojom v rukách a krásna šíriaca sa vôňa po izbe dodá vášmu domovu teplo aj v tomto nepríjemnom počasí.
      Ak ste o ňom ešte nepočuli, ponúkame vám recept, ako si ho doma pripraviť.

      Čo budeme potrebovať:
      1,5 kg sliviek
      0.5 kg jabĺk
      0,5 kg nektariniek
      3 citróny
      Brusnice
      ...
      22.11.2017, 14:08
    • Vianočné medovníčky mäkké
      redakcia



      Vianoce sa nezadržateľne blížia a určite si takmer v každej rodine pečieme vianočné perníčky. Ponúkame vám overený recept na zaručene hneď mäkké vianočné perníčky.

      Čo budeme potrebovať:
      600 g hladkej múky
      200g práškového cukru
      150g masla
      3 vajíčka
      6 PL medu
      1 ČL sóda bikarbóny
      1ČL mletej škorice
      1 ČL perníkového korenia
      2 PL kakaa
      tuk na vymastenie plechu a 1 vajíčko na potretie perníčkov...
      21.11.2017, 13:07
    • Rýchly hrnčekový koláč
      redakcia





      Rýchly čokoládový koláčik, ktorý chutí každému.


      Potrebujeme:
      • 5 vajec
      • 1 hrnček polohrubej múky
      • 1/2 hrnčeka kryštáľového cukru
      • 1/2 hrnčeka oleja
      • 1/3 hrnčeka granka
      • 1 prášok do pečiva
      • Na poliatie nesca káva
      • Na vrch várová čokoláda + šľahačka

      Postup:

      Všetky suroviny na koláč jednoducho zmiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom. Pečiem zhruba 15 minút (záleží od rúry).
      Necháme trochu vychladnúť...
      16.11.2017, 10:16
    • Špenát
      redakcia

      Hovorí sa, že ho buď milujeme, alebo nenávidíme. Poďme sa naň teda pozrieť podrobnejšie.
      Čo o ňom vieme:
      • Listová zelenina pochádzajúca z Ázie.
      • Je to jedna z najvýživnejších potravín na svete.
      • Má minimum kalórií (v jednej šálke ani nie 10 kalórií) .
      • Obsahuje kyselinu listovú, mangán, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, vápnik, draslík, zinok, sodík, fosfor, meď, magnézium, selén, vitamín A, B, C, E a K.
      • Pôsobí ako prevencia proti rakovine.
      • Chráni mozog
      ...
      29.9.2017, 08:47
    • Raffaello
      redakcia
      Určite poznáte pochúťku s názvom Raffaello. Veľmi jednoducho si podobnú maškrtu vieme pripraviť aj doma.
      Čo budeme potrebovať:
      • Kokos
      • Sladené mlieko – Salko
      • Mandle
      • Malé košíčky




      V miske si zmiešame kokos a salko do polotuhej hmoty (1ks salka, 1,5 balíčka kokosu) a dáme do chladničky stuhnúť.
      Mandle ak nemáme lúpané, tak ich zalejeme horúcou vodou a po chvíľke nám pôjde šupka krásne dole.
      Z misky odoberieme tak pol PL hmoty, vložíme...
      27.9.2017, 13:26
    Pracujem...
    X