Oznámenie

Collapse
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Fašiangové maškrty

Collapse
X
Collapse

  • Fašiangové maškrty

    Fašiangy sa začínajú deň po Troch kráľoch 7. januára a končia sa pohyblivým utorkom pred Popolcovou alebo tzv. škaredou stredou, ktorá v roku 2018 pripadla na 14. februára. Sú obdobím jedla a zábavy.

    K fašiangom neodmysliteľne patria šišky a fánky. Ponúkame vám overený recept na obe dobroty. Ak ste ešte neskúšali, tak smelo do toho.
    Šišky:
    Click image for larger version  Name:	1.jpg Views:	1 Size:	113,5 KB ID:	76797
    • 1 kg polohrubej (výberovej) múky
    • 1 kocka čerstvého droždia
    • 6 dl mlieka
    • 1 smotana na šľahanie (poctivá 33%-ná) o objeme 250 ml
    • 1 kávová lyžička soli
    • 2 kávové lyžičky cukru
    • 4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3)
    • 0,5 dl rumu
    • na dochutenie - lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov
    POSTUP:
    Z kvásku a zvyšných surovín si vypracujeme jemné cesto, ktoré necháme 1 hodinu podkysnúť.
    Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme šišky, ktoré smažíme na teplom oleji do zlatista.
    Naplníme lekvárom a poprášime práškovým cukrom.

    Fánky (pečené)

    Click image for larger version  Name:	f2.jpg Views:	1 Size:	44,1 KB ID:	76799
    • 40dkg hladnej múky
    • 1 hera
    • 1 kyslá pochúťková smotana
    • 1 žĺtok
    • Štipka soli
    POSTUP:
    Cesto si pripravíme deň vopred, nakrájame na kocky - obĺžničky, v strede nakrojíme 1-2 čiarky.
    Každý kúsok obalíme v kryštálovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie do zlatista.
    Chutia lepšie ako vysmážané a vydržia aj týždeň, pokiaľ sa skôr nezjedia.
    Priložené súbory
    Last edited by VierkaC; 29.1.2018, 15:53.
      Odosielanie komentárov je zakázané.

    Štátna účelová dotácia

    Collapse

    Značky

    Collapse

    Najnovšie články

    Collapse

    Pracujem...
    X