Oznámenie

Collapse
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Sezóna špargle začína

Collapse
X
Collapse

  • Sezóna špargle začína

    Click image for larger version  Name:	špargľa1.jpg Views:	1 Size:	155,6 KB ID:	77008





    Vedeli ste o tom, že v polovici apríla začína sezóna špargle? Trvá približne do konca júna. Špargľu poznáme bielu, zelenú, dokonca existujú aj fialové odrody.
    Jej príprava je veľmi jednoduchá, môžeme ju variť, dusiť, grilovať.
    Zelená špargľa je mladučká a čerstvá, preto sa nemusí šúpať. Stačí chytiť na dvoch koncoch a zlomiť. Výhoda je, že sa zlomí presne tam, kde treba. Vrchnú časť skonzumujeme, spodnú časť buď vyhodíme, alebo môžeme použiť do zeleninového vývaru.
    Bielu špargľu treba vždy šúpať, nakoľko jej šupka je vláknitá a prekážala by nám pri konzumácii. Treba ju šúpať opatrne, nakoľko je veľmi krehká a rýchlo sa láme.

    Čo o špargli ešte vieme:
    • Obsahuje vápnik, horčík, esenciálne oleje, fosfor, jód zinok, dokonca aj kyselinu lisovú
    • Nakoľko neobsahuje kalórie, je vhodná pri redukovaní hmotnosti
    • Podporuje imunitu a pôsobí aj proti rakovine
    • Je močopudná a zároveň podporuje trávenie
    Click image for larger version  Name:	špargľa2.jpg Views:	1 Size:	173,7 KB ID:	77009





    Ponúkame recept na výbornú a jednoduchú špargľovú polievku.

    Potrebujeme:
    • 500g špargle (1 zväzok)
    • 250 ml smotany na varenie
    • 5-6 stredne veľkých zemiakov
    • 1 syr v črievku
    • vývar, alebo bujónovú kocku
    • biele alebo čierne korenie
    Postup:
    Špargľu nakrájame na menšie kúsky, hlavičky si odložíme na neskôr. Zemiaky a stonky dáme variť do vývaru a po 15 minútach pridáme aj hlavičky (tie si pred koncom vytiahneme a ozdobenie hotovej polievky). Pred koncom vmiešame syr a rozmixujeme. Nakoniec vlejeme smotanu a ešte chvíľu povaríme.

    Tip:
    Polievku môžete uvariť z bielej špargle a zelené hlavičky použite ako ozdobu.
    Click image for larger version

Name:	polievka.jpg
Views:	1
Size:	212,8 KB
ID:	77011



    Last edited by VierkaC; 19.4.2018, 14:09.
      Odosielanie komentárov je zakázané.

    Štátna účelová dotácia

    Collapse

    Značky

    Collapse

    Najnovšie články

    Collapse

    • Neviete, čo nakúpiť na Vianoce? Nechajte si poradiť
      VierkaC


      Všade stále počujete, že Vianoce sa blížia. Málokto už Vám ale poradí, aký darček pre koho vybrať, aby ste prekvapili a neopakovali darčeky z predchádzajúcich rokov. Každý sa ale stará o zuby, a keď darujete niečo zo starostlivosti o ústnu dutinu, tak nielen že potešíte, ale aj darujete cestu k zdravším zubom.

      Pre najmenších členov rodiny
      Potešiť niekoho o dve generácie mladšieho nie je jednoduché. Pokiaľ máte vnúčatká malá, tak už od troch rokov im...
      8.11.2018, 12:52
    • Cuketa
      VierkaC



      Ponúkame dva jednoduché a overené recepty na jej spracovanie. Povieme si, ako si môžeme pripraviť cuketový koláč na sladko a cuketový koláč na slano. ...
      20.8.2018, 13:32
    • Letné osviežujúce nápoje
      VierkaC


      Ak patríte k tým, čo si teplé letné dni radi spríjemnia osviežujúcim nealko nápojom, ponúkame vám zopár tipov. ...
      2.8.2018, 11:24
    • Rekreačné pobyty so štátnou účelovou dotáciou pre dôchodcov SR na rok 2018 sú tu opäť!
      VierkaC




      Hotelová spoločnosť SOREA a Zámok Topoľčianky aj tento rok poskytujú rekreačné pobyty so štátnou účelovou dotáciou v tých najatraktívnejších lokalitách Slovenska. Pobytu sa môže zúčastniť poberateľ starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo výsluhového dôchodku, ktorý nevykonáva činnosť zakladajúcu nárok na príjem zo závislej
      činnosti alebo na príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti,...
      30.7.2018, 09:48
    • Banánový chlebík
      VierkaC

      Určite sa už aj vám stalo, že ste doma našli prezreté banány s takmer čiernou šupkou. Nezúfajte! Ponúkame spôsob, ako neplytvať a využiť aj na oko nepoužiteľné. V redakcii sme vyskúšali tento banánový chlebík a teší sa veľkému úspechu v našich rodinách. ...
      24.7.2018, 13:50
    • Baklažán
      VierkaC



      Vedeli ste o tom, ako je pre zdravie prospešný baklažán? ...
      12.7.2018, 09:37
    Pracujem...
    X