Oznámenie

Collapse
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Sezóna špargle začína

Collapse
X
Collapse

  • Sezóna špargle začína

    Click image for larger version  Name:	špargľa1.jpg Views:	1 Size:	155,6 KB ID:	77008





    Vedeli ste o tom, že v polovici apríla začína sezóna špargle? Trvá približne do konca júna. Špargľu poznáme bielu, zelenú, dokonca existujú aj fialové odrody.
    Jej príprava je veľmi jednoduchá, môžeme ju variť, dusiť, grilovať.
    Zelená špargľa je mladučká a čerstvá, preto sa nemusí šúpať. Stačí chytiť na dvoch koncoch a zlomiť. Výhoda je, že sa zlomí presne tam, kde treba. Vrchnú časť skonzumujeme, spodnú časť buď vyhodíme, alebo môžeme použiť do zeleninového vývaru.
    Bielu špargľu treba vždy šúpať, nakoľko jej šupka je vláknitá a prekážala by nám pri konzumácii. Treba ju šúpať opatrne, nakoľko je veľmi krehká a rýchlo sa láme.

    Čo o špargli ešte vieme:
    • Obsahuje vápnik, horčík, esenciálne oleje, fosfor, jód zinok, dokonca aj kyselinu lisovú
    • Nakoľko neobsahuje kalórie, je vhodná pri redukovaní hmotnosti
    • Podporuje imunitu a pôsobí aj proti rakovine
    • Je močopudná a zároveň podporuje trávenie
    Click image for larger version  Name:	špargľa2.jpg Views:	1 Size:	173,7 KB ID:	77009





    Ponúkame recept na výbornú a jednoduchú špargľovú polievku.

    Potrebujeme:
    • 500g špargle (1 zväzok)
    • 250 ml smotany na varenie
    • 5-6 stredne veľkých zemiakov
    • 1 syr v črievku
    • vývar, alebo bujónovú kocku
    • biele alebo čierne korenie
    Postup:
    Špargľu nakrájame na menšie kúsky, hlavičky si odložíme na neskôr. Zemiaky a stonky dáme variť do vývaru a po 15 minútach pridáme aj hlavičky (tie si pred koncom vytiahneme a ozdobenie hotovej polievky). Pred koncom vmiešame syr a rozmixujeme. Nakoniec vlejeme smotanu a ešte chvíľu povaríme.

    Tip:
    Polievku môžete uvariť z bielej špargle a zelené hlavičky použite ako ozdobu.
    Click image for larger version

Name:	polievka.jpg
Views:	1
Size:	212,8 KB
ID:	77011



    Last edited by VierkaC; 19.4.2018, 13:09.
      Odosielanie komentárov je zakázané.

    Štátna účelová dotácia

    Collapse

    Značky

    Collapse

    Najnovšie články

    Collapse

    • Baklažán
      VierkaC



      Vedeli ste o tom, ako je pre zdravie prospešný baklažán? ...
      12.7.2018, 08:37
    • Domáca zmrzlina
      VierkaC





      Každý z nás si dokáže vyčarovať domácu zmrzlinu podľa vlastnej chuti. ...
      4.7.2018, 10:27
    • Citrónové osvieženie
      VierkaC



      Cez tieto teplé letné dni padne vhod na osvieženie pohár studenej vody s citrónom. Poďme sa spoločne pozrieť, čo okrem osvieženia nám citrón ponúka. ...
      29.6.2018, 12:20
    • Čerešne
      VierkaC

      Vedeli ste o tom, že v priemere na jednom čerešňovom strome vyrastie toľko čerešní, že by sa z nich dalo upiecť 70 čerešňových koláčov? ...
      13.6.2018, 11:51
    • Rebarbora
      VierkaC

      Hoci na prvý pohľad vyzerá, ako obyčajná burina v záhrade, je to rastlina plný látok, ktoré blahodárne pôsobia na ľudský organizmus. ...
      7.6.2018, 13:04
    • Avokádo
      VierkaC
      Avokádo je v poslednej dobe čoraz obľúbenejšie ovocie. Je veľmi chutné, zdravé, vďaka svojej skoro až maslovej konzistencii sa jednoducho kombinuje do rôznych jedál. ...
      1.6.2018, 11:39
    Pracujem...
    X