Oznámenie

Collapse
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Sezóna špargle začína

Collapse
X
Collapse

  • Sezóna špargle začína

    Click image for larger version  Name:	špargľa1.jpg Views:	1 Size:	155,6 KB ID:	77008





    Vedeli ste o tom, že v polovici apríla začína sezóna špargle? Trvá približne do konca júna. Špargľu poznáme bielu, zelenú, dokonca existujú aj fialové odrody.
    Jej príprava je veľmi jednoduchá, môžeme ju variť, dusiť, grilovať.
    Zelená špargľa je mladučká a čerstvá, preto sa nemusí šúpať. Stačí chytiť na dvoch koncoch a zlomiť. Výhoda je, že sa zlomí presne tam, kde treba. Vrchnú časť skonzumujeme, spodnú časť buď vyhodíme, alebo môžeme použiť do zeleninového vývaru.
    Bielu špargľu treba vždy šúpať, nakoľko jej šupka je vláknitá a prekážala by nám pri konzumácii. Treba ju šúpať opatrne, nakoľko je veľmi krehká a rýchlo sa láme.

    Čo o špargli ešte vieme:
    • Obsahuje vápnik, horčík, esenciálne oleje, fosfor, jód zinok, dokonca aj kyselinu lisovú
    • Nakoľko neobsahuje kalórie, je vhodná pri redukovaní hmotnosti
    • Podporuje imunitu a pôsobí aj proti rakovine
    • Je močopudná a zároveň podporuje trávenie
    Click image for larger version  Name:	špargľa2.jpg Views:	1 Size:	173,7 KB ID:	77009





    Ponúkame recept na výbornú a jednoduchú špargľovú polievku.

    Potrebujeme:
    • 500g špargle (1 zväzok)
    • 250 ml smotany na varenie
    • 5-6 stredne veľkých zemiakov
    • 1 syr v črievku
    • vývar, alebo bujónovú kocku
    • biele alebo čierne korenie
    Postup:
    Špargľu nakrájame na menšie kúsky, hlavičky si odložíme na neskôr. Zemiaky a stonky dáme variť do vývaru a po 15 minútach pridáme aj hlavičky (tie si pred koncom vytiahneme a ozdobenie hotovej polievky). Pred koncom vmiešame syr a rozmixujeme. Nakoniec vlejeme smotanu a ešte chvíľu povaríme.

    Tip:
    Polievku môžete uvariť z bielej špargle a zelené hlavičky použite ako ozdobu.
    Click image for larger version

Name:	polievka.jpg
Views:	1
Size:	212,8 KB
ID:	77011



    Last edited by VierkaC; 19.4.2018, 13:09.
      Odosielanie komentárov je zakázané.

    Štátna účelová dotácia

    Collapse

    Značky

    Collapse

    Najnovšie články

    Collapse

    Pracujem...
    X