Oznámenie

Collapse
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Recept na koláč z relácie : Bez servítky.

Collapse
X
  • Filter
  • Čas
  • Zobraziť
Clear All
Nové príspevky

  • Recept na koláč z relácie : Bez servítky.

    Včera som robila koláč, čo piekol mladý Hlaváček v relácii
    Bez servítky. Môžem potvrdiť, je fantastický a veľmi rýchly
    a ozaj si zaslúži názov : Rýchla smršť. To preto, lebo tak rýchle sa
    zje. Najťažšie je dodržať poslednú vetu,že sa je na druhý deň.
    Vygúglite si ho : Bez servítky, rýchla smršť.

  • #2
    Vdaka, vyskusame.

    Vanilka.

    Komentár


    • #3
      Bravčové dusené v mrkve. (Kuch. knižka Špeciality z mäsa od E. Brhlíka vydaná v roku 1971)

      400 g bravčového pliecka bez kosti, 40 g tuku, 20 g masla, 400 g mrkvy, 20 g cukru, soľ, mleté čierne korenie, mletý muškátový kvet, 20 g hladkej múky, 1 dcl mlieka, 1 žĺtok, sekaný zelený petržlen, vývar.

      Očistené, umyté, osušené pliecko pokrájame na väčšie kocky. Pripravené mäso za stáleno miešania opečieme na rozpálenom tuku, potom osolíme, podlejeme vriacou vodou alebo vývarom a pod pokrievkou dusíme do polomäkka.

      Očistenú, umytú, na malé kocky pokrájanú mrkvu pridáme k polomäkkému mäsu, podľa potreby dolejeme vývar a všetko dusíme do mäkka.

      Šťavu zahustíme svetlou maslovou zápražkou, dobre premiešame, pridáme čierne korenie a muškátový kvet, cukor, zalejeme mliekom a dobre povaríme.

      Hotový pokrm pred podávaním dochutíme sekaným zeleným petržlenom a rozšľahaným vaječným žĺtkom (potom už nevaríme).

      Ako prílohu podávame varené zemiaky posypané sekaným zeleným petržlenom.
      Rozpočet je pre 4 osoby.
      - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

      Snažím sa to robiť podľa receptu, ale niekde si uľahčím, napríklad nedávam zvlášť maslovú zápražku a zvlášť mlieko, ale mlieko vylejem do zápražky a dám do jedla naraz. Nedávam muškátový kvet ani zelený petržlen, to nikdy nemám.
      Teda tak.

      Komentár


      • #4
        Aj ja si recepty prispôsobujem. Do tohto receptu by som nedávala mlieko, ja mám rada čistú mäsovú šťavu. A cukor už vôbec nie, to sú také kuchárske mantry, len to skazí chuť. Dokonca ani do segedínu cukor nedávam, naposledy bol kyslý ako fras, radšej som priliala mlieko a jedla som ho s chlebom, tak som tú kyslosť oklamala. Zápražku už používam len veľmi zriedka, najviac do prívarkov, ale kaziť mäsovú šťavu a svoju líniu, to nie. Zelený petržlen ti iste rastie v záhrade, prečo si nenasušíš alebo nenamrazíš? Je zdravý, dodá zemiakom chuť aj vzhľad. MUškátový oriešik používam do karfiolovej polievky , alebo kvet. Inak len do ježiškového a veľkonočnej nádivy.
        Ale koľko ľudí, toľko chutí! Najviac ma vždy štvala tá kuchárska kniha noriem, kde medzi pečenými mäsami bola sviečková a oni ju pripravovali dusením na sporáku! To je svätokrádež! Ale vidíš, oni si myslia, že sú kuchárski mastri! No a čo teraz dávajú do jedál, to svet nevidel! Všetko robia s vínom, ešte aj to blbé rizoto a najradšej majú portské. A tie prísady a koreniny, to by pes nezožral! Kokosové mlieko, jalapeňo, všelijaké vňate, o akých sme neslýchali - no dajte mi pokoj! Urobím si kôprovku, zahustím jogurtom, prsknem do nej vajce a je dobrá aj bez mäsa!
        to som ja,koza,vaša mama!

        Komentár


        • #5
          Ja si recepty neupravujem, lebo vždy to dopadne biedne. Len si ich uľahčujem.
          Myslela som si že s cukrom sa nedá nič pokaziť, ale dá! Upiekla som žemle, boli fajn, ale cítila som sladkú chuť a nebolo to ono. Uvedomila som si, že i keď som tam dala miesto cukru med, že som ho tam dala o niečo viac ako bolo uvedené v recepte a to som asi nemala urobiť.
          Aj jedlo podlieha móde. Bola móda olivový olej, tak všade používali len ten. Neviem čo "fičí" teraz, nepozerám už dlho na kuchárske programy, aj Prostřeno som prestala pozerať. Kuchárske knihy, najradšej tie staršie, sú bez konkurencie.

          Včera som si urobila francúzske zemiaky a dva šaláty, neviem kedy to zjem. Potom si urobím hrachovú kašu s párkom a nejakú polievku, asi dyňovú alebo rajčinovú, a možno aj-aj.
          Rada by som sa navykla na jedlá bez cukru, keď čítam tvoje príspevky tak sa mi to zdá ľahké.
          Teda tak.

          Komentár


          • #6
            Zvyk je železná košeľa. Zvykla si si na cukor v jedlách a bez neho ti to nechutí, ale cukor pokazí pravú chuť jedla a ešte aj priberáš. Prečo si dábala do žemlí cukor = med, však si nepiekla briošky? Môj kváskový chlieb vyšiel biedne, vyzeral krásne, ale nevoňal a nebol chutný. Vyše polovice som zjedla, zvyšok som rozkrájala na suyšenie a budú z neho prézle. Našla som si recept na správnu prípravu kváskového chleba a už sa teším, ako si ho na budúci týždeň upečiem. Ale je to nekonečná robota, celá príprava aj s pečením trvá skoro šesť hodín.
            to som ja,koza,vaša mama!

            Komentár

            Pracujem...
            X