Oznámenie

Collapse
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Seniorturistika

Collapse
X
  • Filter
  • Čas
  • Zobraziť
Clear All
Nové príspevky

  • Pôvodne odoslal babi ele Zobraziť príspevok
    Ty sa nemáš na čo sťažovať, proti mne si počítačový génius. A keby si videla Petru, ako si klikne, sem a tam a potiahne a už to má, ja to sni nestihnem sledovať. Tie fotky sú len tri, to sú tie, ktoré mi neprešli, lebo ich bolo treba otvoriť ako video a potom čosi klepnúť vpravo a potom na plochu a už to bolo. Dokonca mi ich vytlačila na skeneri, ale len na obyčajný papier a sú také zamazané a riadkované. Čo jwe toto za fotku, to nemám potuchy, ako sa to tam mohlo dostať? Tie tri fotky sú: Števko tancuje s kamoškou, 2. hrá na melodyhorn, 3.pozerá do objektívu. Je to zo Dňa krivých zrkadiel ešte pred viac rokmi. A furt sme v tej turistike!!!!
    Babiele opakujem: tri fotky som dostala. Chcela som ich dať sem, ale nešlo to. Tak reku pošlem príspevok bez fotiek, ale ani to už nešlo. Stále to odo mňa pýtalo fotku, tak som musela dať fotku ktorá sa sem vložiť dala, tie Števkove sa nedali. Potom som už príspevok s fotkou ktorá je od veci poslať mohla.
    Tie tri fotky aspoň vytlačím na fotopapier a pošlem ti ich, ak chceš na formát A4. Dúfam že sa mi to podarí. Sú pekné a dokladujú fakt, že Števko bol vo svojom živote spokojný a šťastný. Ak sa mi podarí pohľadať tú fotku Števka s mačkou ktorá sa už ani neviem ako zničila, tak pošlem aj tú.

    Teda tak.

    Komentár


    • Zbožňujem šípkový lekvár, voľakedy sa dal aj kúpiť v obchode, potom som ho párkrát kúpila na trhu, ale bol strašne drahý, taká krabička ako od nátierkového masla stála 50 korún. Tak som sa raz chytila do toho sama. Šípky sa mi nechcelo oberať, tak som si kúpila na trhu asi kilo a dala som sa experimentovať. Najprv som šípky dlho varila, aby boli celkom mäkké, potom som ich dala do cedníka na cestoviny a naberačkou som ich pretierala, kým z nich niečo išlo. Získaný pichľavý lekvár som riadne rozmixovala, pridala cukor a citrón a varila do zhustnutia. O vitamíne C sa určite nedá hovoriť, ten bol dôkladne uvarený, ale mala som dva štvrťkilové poháre lekváru. Nepoznačila som si ich, lebo reku dva poháre si nemôžem pomýliť. Jeden som načala hneď a druhý som si šetrila na neskoršie. Lenže poháre s paradajjkovým pretlakom majú tú istú farbu a samolepky mi poodpadávali, takže mám dobrý šípkový lekvár, ale neviem kde.



      to som ja,koza,vaša mama!

      Komentár


      • Ano ,všetko je tak ako som napísala ,bolo to ako šibnutím čarovného prútika .Dnes som si pochutila na raňajky chlieb s maslom a chutným šípkovým lekvárom ,fakt je výborný .Aj sardinky boli celá konzerva ,chuťove výborné a očistené a zaliate olejom ,no mňamky .Cibuľa jemne ochutená soľou a octom a k tomu chutný chlebík ,no bašta pre bohov .Do Viedne nechodím nakupovať ale syn robí vo Viedni a tak ma zásobí dobrotami ,vraj aby som ochutnala aké sú výrobky jedla u susedov .Aj prášok na pranie Weiber Reise je vynikajúci ,no tak mi niečim vždy prilepší .Sem tam párky rôzne druhy šunka a tak sa o mňa postará ,občas .
        Včera som robila vynikajúci kapustový šalát ,kto máte rád vyskúšajte ,napíšem recept.
        Blesková čalamáda
        Pol kila hlávkovej kapusty nakrájať
        100 gramov cibule nakrájať
        100 gramov mrkvy nastrúhať
        100 gramov papriky nakrájať
        200 gramov uhorky nakrájať
        Nálev
        1dcl octu ,10 dkg cukru 2 gramy nakladač ,ja som dala 1 polievkovú lyžicu ..
        Ocot zmiešame s cukrom aj s nakladačom ,miešame až sa rozpustí .
        Všetku zeleninu dáme do väčšej nádoby pomiešame a zalejeme nálevom a
        premiešame ,môžeme rukami ,tak sa najlepšie premieša .a môžeme jesť .
        Ja som ju nechala 2-3 hodiny odležať a dala do pohára a zaliala so šťavou čo si pustila .
        Mne veľmi chutí vyskúšajte .

        Komentár


        • Máš dobrého syna. Kým som nebola na tom tak zle, boli sme asi dvakrát v Hainburgu nakupovať. Chodila by som aj teraz, ale museli by ma voziť na vozíčku. Ak sa operácia podarí, určite tam občas zájdem, tá kvalita tam a tu, to sa nedá porovnať.
          Mne čalamády nikdy nechutili, ani nakladačky ma nejako veľmi nelákali, radšej som mala čerstý šalát. No teraz sa mi nechce ho robiť, tak si nedávam k obedu nič. Ale musím sa k tomu dokopať. Jem málo ovocia aj zeleniny, to je zle. Kedysi to bolo ináč.
          to som ja,koza,vaša mama!

          Komentár


          • Robila som kapustový šalát na veľa spôsobov, ale vždy mi vadila pevná konzistencia kapusty. Skúšala som aj nechať ju vypotiť, ale stále bola pevná. Tak som ju raz trošku sparila, ale stále to nebolo ono. Ale určite vyskúšam tento Juianin šalát. Pokúsim sa všetko nakrájať nadrobno aby mi tvrdosť zeleniny nevadila.
            Mala by som si preto kúpiť keramický nôž, nemáte niekto s ním skúsenosti? Krája dobre?
            Teda tak.

            Komentár


            • Chvála bohu mám dobrého syna ,celý život mi je oporou ,iba to je zlé ,že býva až v Žiline a tak nechodí často ku mne ale sme stále v kontakte .Môžem sa na neho vždy obrátiť a poprosiť ho ,aby niečo vybavil .Ale má toho aj on dosť ,tak sa snažím si urobiť všetko sama .Moje dievčatá sú iné a viac menej nežiadam ,aby mi pomáhali ,veď na všetko ešte stačím sama .No čo by som chcela Alenka je po operácii na srdce a som rada ,že sa drží v dobrom stave a nie ,aby ešte aj mne pomáhala .Ráno skoro vstávajú do práce aj s vnučkou chodia spolu skoro ráno a strachujem sa či je v pohode .A Renátke som chodila pomáhať pokým boli deti malé a ona ma finančne podporuje .Teraz chodia už do školy a majú svoje záujmy ,takže tak .
              Každý nemá rád kapustu ,ale mne chutí a tento šalát môžem jesť hneď ako si ho urobím .Je to malé množstvo sa minie skoro ..Mnoho žien si hovorí veď teraz dostať čerstvú zeleninu celú zimu na šalát ale mne občas zachutí aj takto pripravená zelenine .Aj uhorky si nakladám sama ,tie z obchodu mi nechutia .Ešte keď v Novofrukte spracovávali zeleninu tak bolo fajn a neuveríte ale je to pravda aj v Austrálii sme ich dostali kúpiť a tie boli najlepšie aj tam .,hoci boli dovážané z viacerých krajín .
              Je hlúpi čas a prší a celý deň je hmla aj som chcela ísť na cintorín ale v tomto počasí sa nedá ,keď bolo teplo som mala iné povinnosti ,ale aspoň na balkóne som už všetko upratala .Mala prísť dnes Alenka ale v takomto počasí neviem .Tak sa učím angličtinu ,lebo som išla pre pokročilých a teraz je to trošku iné ako keď som chodila pred rokmi a chcem sa to doučiť.Prajem peknú upršanú nedeľu .

              Komentár


              • Kapustový šalát mi chutí, len keď je úplne na tenko nakrájaný a vypotený, inak nie som veľký kapustojedák.Ja robím z čínskej kapusty, aj dnes ho mám a ten mi nevadí, lebo to je jemná kapustička, Kapusta je veľmi zdravá, ale čo si pomôžem, keď mi "neleze", Dusenú k mäsu alebo segedín zjem s radosťou.
                Zelenina, ktorú dostatť cez zimu, je jedovatá, hnojená, striekaná, predčasne vykopaná a cez pol sveta dovezená. Ešte tak na trhu, ale treba dať pozor na to, aby si nekupovala u priekupníkov, ale od pestovateľov. Kým som bola na tom lepšie,brala som tovar od Debničkárov. Síce bol trochu drahší, ale zaručene kvalitný a doviezli ti ho až do bytu. Teraz som si spomenula na článok, čo som teraz pred pár dňami čítala, ako boli naši ovocinári na náčuvách vo Francii a tamojší pestovateľ im povedal, že tento rok nemohol jablká striekať toľko, ako treba, kvôli počasiu, Striekal len 25 krát, o päťkrát menej, než treba. Tak si teraz choď do obchodu kúúpiť jablká!
                to som ja,koza,vaša mama!

                Komentár


                • No každému podľa chuti a samozrejme niekomu aj škodí nejaké jedlo a zelenina a treba sa tomu vyhýbať a nejesť napríklad zo zdravotných dôvodov .Chvalabohu zatiaľ môžem jesť všetko čo si sama pripravím .A niečo by pre mňa ani nemuselo byť napr. čokoláda mi vôbec nechýba a ani ju nekupujem ale deti mi vždy donesú .Netvrdím že ju nejem ale mi nechýba a nemám na čokoládu chuť .Aj cukríky nemusím mať z Dudiniec som doniesla oplátky a chvala bohu včera prišla Alenka s vnučkou a tak som im to pobalila ,jeden balík som začala jesť a dnes som ho konečne zjedla ku káve na raňajky .Takže každá máme niečo iné rada čo nám chutí .Mám rada všetkú zeleninu aj ovocie ale teraz som prišla na to že nemám chuť na banány odkedy som čítala že sa tam v nich nejaký parazit našiel a tak s obavou pozerám ,či tam niečo neobjavím ..

                  Komentár


                  • Ja som zase s prekvapením zistila, že sa mi zmenila chuť, ani neviem kedy! Napr. poobedňajší čaj som si nevedela predstaviť bez nejakej sladkosti. No už dlhšiu dobu sa mi nežiada a tento týždeň som zo záhrady domov priniesla skoro plný sáček keksíkov, ktoré boli moje najobľúbenejšie a mala som ich tam od jari. Tak isto som mala presne určený čas na obed a večeru a ak som nestíhala, bola som z toho nervózna ako pes. A teraz je mi jedno, kedy jem a čo, niekedy si ani nedám riadny obed, ak mám v chladničke nejakú údeninu, zjem ju s chlebom a to na obed i na večeru. No a samozrejme, už oveľa menšie porcie, lebo žalúdok viac nechce. Naopak, čokoládu som začala milovať, ale horkú, najradšej tú peruánsku s vysokým obsahom kakaa. Nejem už ani toľko ovocia a nerobievam si šaláty, bez ktorých som si obed ani večeru nevedela predstaviť. /čo, samozrejme, je veľmi zle, ale som taká laxná, že robiť si šalát sa mi nechce./ No a začala som bažiť po mäse, musím sa veľmi ovládať, aby som ho nejedla každý deň.
                    Takto ma staroba pretvára.
                    to som ja,koza,vaša mama!

                    Komentár


                    • Ja sa zasa na sladké trasiem. Včera som si urobila sladký ryžový nákyp so sladkými zaváranými broskyňami, a polievam si to ešte aj tým sladkým broskyňovým nálevom. Sladkého nie je nikdy dosť.

                      Nedávno mali brat so ženou výročie svadby, tak ona objednala v Piešťanoch akýsi luxusný víkend v Magnólii. Muselo to byť dobré, ale boli tam vlastne len jeden celý deň, prvý deň mali večeru, tretí deň mali raňajky a o 10. hodine museli hotel opustiť. Takže tam boli len ten druhý deň. To si človek ani nestačí uvedomiť, že je na luxusnom pobyte. A to som vlastne chcela povedať, že nám priniesli oplátky, s tromi chuťami, ale mne vlastne nechutili ani jedny. Náplní tam bolo tak málo, že neboli cítiť, cítila som len oplátkovú chuť. Neboli kedysi oplátky viac plnené? Najlepšie pre mňa boli vanilkové, voňavé, sladučké, chrumkavé, ich chuť cítim doteraz, i keď som ich posledný raz jedla keď som mala asi 30 rokov, v Mariánskych Lázniach.

                      Neviem či som to čítala tu alebo niekde inde - autor článku varoval pred kupovanými jablkami. Že je trestuhodné dávať také jablká deťom. Ale veď to sa dá povedať o každom kupovanom ovocí alebo zelenine. Ako máme veriť článkom o potrebe jesť ovocie a zeleninu, keď nás na druhej strane varujú, aby sme ich nejedli? To sú teda paradoxy.
                      Teda tak.

                      Komentár


                      • Aj ja som to sem písala. Ohúrilo ma, ako môže niekto striekať jablká 30x za sezónu! To je každý druhý deň! A teraz ten postrek ulpie v jamke, kde je stopka a už ho nevymyješ, keby si čo robila§ Z toho plynie, že nemáme kupovať tie krásne naleštené jablká z bohvie akej predelky, ale slovenské, podľa možnosti od pestovateľa. Lebo priekupníci predávajú také isté škodlivé ovocie ako markety!
                        to som ja,koza,vaša mama!

                        Komentár


                        • V začiatkoch obchodovania utínali priekupníkom ruky. Pretože právo predávať výrobky mal len ten, kto ich vyrábal.
                          Teda ak niekto kúpil výrobok za tým účelom aby ho predal a mal z toho zisk, ten sa dopustil zločinu, za ktorý mu uťali ruku.
                          To by dnes bolo bezrukých ľudí!
                          Ale dnes to inak nejde, výrobcovia vyrábajú vo veľkom a nemajú čas predávať jednotlivcom.
                          Last edited by Giza; 24.10.2017, 08:21.
                          Teda tak.

                          Komentár


                          • Áno, ale majú obchody, kde to môžu predať a nie na trhu, kde každý očakáva domáce produkty a potomdáva rodine otrávené jedlo.
                            to som ja,koza,vaša mama!

                            Komentár


                            • U nás je obchod ovocia a zeleniny z vlastných sadov v Dvoroch nad Žitavou a vraj sú to najstaršie sady na Slovensku ,aj sa volajú Emilove sady po ich zakladateľovi prastarom otcovi ,Pestujú tam aj jahody a chodíme zbierať a všetky druhy ovocia a zeleniny a aj hydinu z vlastného chovu .Je to síce trošku drahšie ale za kvalitu sa platí . Mne idú na chuť zase jedlá ,ktoré nám varila mama a tiež mi chutia mliečne polievky ,neviem prečo je to tak ale každý týždeň si uvarím u nás doma sa tomu hovorilo polievka kyslá či už šošovica ,fazuľa aj brokolicovú a karfiolovu mám rada aj zemiakovú .Občas si urobím zemiakovú kašu ktorú polejem masťou s opraženou cibuľkou a na druhý deň si ju upečiem do ružova no chutí mi fantastický .

                              Komentár

                              Pracujem...
                              X