Kŕčové žily – ako si udržať nohy zdravé a krásne, aj keď ste ich podedili

Kŕčové žily údajne postihujú až 20 % populácie. U niektorých ľudí spôsobujú aj bolesť a nepohodlie, ale ide predovšetkým o kozmetickú vadu, pretože kŕčové žily obvykle vystupujú nad kožu a bývajú opuchnuté a zväčšené. Ako zabrániť tomu, aby sme sa za svoje nohy hanbili a celý deň ich pred ostatnými skrývali?

Kŕčové žily – ako si udržať nohy zdravé a krásne, aj keď ste ich podedili
(zdroj: unsplash.com)

Dajte zbohom saune a horúcim kúpeľom

Naše žily odvádzajú krv naspäť k srdcu, čo sa deje prakticky proti zemskej príťažlivosti. Spätnému toku krvi bráni systém chlopní a pevnosť žíl. Ak máte od narodenia oslabené steny žíl či nedostatok chlopní, prípadne vám zle fungujú, krv v žilách ostáva stáť, takže zvýšený tlak poškodzuje steny žíl. Na vine je jednoducho genetika, s tým nič neurobíte. Pocitu ťažkých nôh, nočných kŕčom či zmenám na koži môžete napriek tomu predchádzať. Kŕčové žily totiž zhoršuje užívanie antikoncepcie, dlhé státie, nedostatok pohybu, nevhodná obuv, fajčenie či teplo. Bohužiaľ, týmto veciam by ste sa mali odteraz vyhýbať.

Tancom ku krásnym a zdravým nohám

Vzniknuté kŕčové žily už nemožno úplne vyliečiť. V horších prípadoch si ich môžete dať chirurgicky, laserom, rádiofrekvenciou či sklerotizáciou odstrániť (to určí lekár po vyšetrení ultrazvukom). U ľahších foriem sa aj v rámci prevencie odporúča napríklad nosenie špeciálnych kompresívnych pančúch – dôležitá je správna veľkosť a trieda kompresie. Existujú aj tzv. venofarmaká, čiže lieky na spevnenie ciev zvnútra, ale ak nechcete a nemusíte užívať žiadnu chémiu, skúste skôr pravidelný vhodný pohyb. Vynikajúca je chôdza, plávanie, bicyklovanie alebo tanec. Naopak, maximálne nevhodné sú silové športy.

Jedzte viac flavonoidov

Strava naozaj ovplyvňuje všetko. Ak trpíte kŕčovými žilami, určite by ste mali obmedziť príjem soli a konzervantov, pretože zadržujú v tele vodu. Naopak, pomáhajú potraviny s vysokým obsahom vlákniny (ako orechy, semienka, strukoviny, ovos, pšenica) a tiež rastlinné flavonoidy, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine, zelenom čaji, kakau či cesnaku.